Biała kiełbasa
Święta Wielkanocne posiadają niezwykle bogatą symbolikę oraz cały szereg tradycji z nimi związanymi. Pomijając nawet aspekt religijny, to Wielkanoc kojarzy się przede wszystkim z tradycyjnym stołem i znajdującymi się na nim potrawami. Nieodzownym elementem wielkanocnego śniadania jest żurek, a w nim tradycyjna biała kiełbasa. Wytwarzana jest ona z mięsa wieprzowego z dodatkiem boczku oraz przypraw.
Tradycyjna biała kiełbasa
W okresie przedwielkanocnym piekarnia Anmar poszerza swoją ofertę o tradycyjną białą kiełbasę. Jej zakup możliwy jest wyłącznie stacjonarnie w Rogóżnie 465 A, dlatego nasza oferta skierowana jest głównie do mieszkańców Podkarpacia lub osób poruszających się po trasie Rzeszów-Łańcut-Przeworsk-Jarosław-Przemyśl.
Wszystkie oferowane przez nas wędliny, w tym również biała kiełbasa wykonywane są ze sprawdzonego mięsa od lokalnych dostawców. Wykorzystujemy wyłącznie naturalne przyprawy, a samo przygotowanie mięsa odbywa się tradycyjnymi metodami. Oferowana przez nas kiełbasa biała charakteryzuje się głębokim aromatem oraz niepowtarzalnym smakiem, które nie sposób znaleźć w produktach oferowanych przez duże sieci handlowe.
Przepis na białą kiełbasę
Składniki:
- 1,5 kg wieprzowiny;
- Około 0,5kg surowego boczku;
- 3 łyżki soli;
- 1 płaska łyżka świeżo zmielonego pieprzu;
- 1 garść posiekanego świeżego rozmarynu;
- 2 łyżki majeranku;
- 3 liście laurowe;
- 7 ząbków czosnku;
- około 5-6 ziaren ziela angielskiego;
- jelita naturalne.
Przygotowanie białej kiełbasy:
Mięso mieli na średnich oczkach sita, dodajemy dwie łyżki soli, pieprz, majeranek, wyciśnięty czosnek i posiekany rozmaryn. Uzupełniamy masę wodą aż zrobi się kleista. Wyrabiamy przez kwadrans i chłodzimy pod folią przez 12 godzin.
Nadziewanie kiełbasy rozpoczynamy od podzielenia jelit na kawałki i włożenia ich do ciepłej wody na 5-10 minut. Ostrożnie wyciskamy jelita z wody, nakładamy na maszynkę z końcówką do kiełbas i napełniamy je mięsem. Końcówki zawiązujemy.
Wstawiamy wodę do gotowania, do której dodajemy 1 łyżkę stołowa soli, ziele, rozmaryn i czekamy, aż przyprawy oddadzą aromat. Zdejmujemy garnek z ognia i wkładamy kiełbaski na około 15-20 minut. Po wyjęciu pozostawiamy białą kiełbasę do ostygnięcia.
Proces przygotowania białej kiełbasy mogą Państwo zobaczyć na filmie poniżej: