kielbasa-biala-tradycyjnaBiała kiełbasa

Święta Wielkanocne posiadają niezwykle bogatą symbolikę oraz cały szereg tradycji z nimi związanymi. Pomijając nawet aspekt religijny, to Wielkanoc kojarzy się przede wszystkim z tradycyjnym stołem i znajdującymi się na nim potrawami. Nieodzownym elementem wielkanocnego śniadania jest żurek, a w nim tradycyjna biała kiełbasa. Wytwarzana jest ona z mięsa wieprzowego z dodatkiem boczku oraz przypraw.

Tradycyjna biała kiełbasa

W okresie przedwielkanocnym piekarnia Anmar poszerza swoją ofertę o tradycyjną białą kiełbasę. Jej zakup możliwy jest wyłącznie stacjonarnie w Rogóżnie 465 A, dlatego nasza oferta skierowana jest głównie do mieszkańców Podkarpacia lub osób poruszających się po trasie Rzeszów-Łańcut-Przeworsk-Jarosław-Przemyśl.

Wszystkie oferowane przez nas wędliny, w tym również biała kiełbasa wykonywane są ze sprawdzonego mięsa od lokalnych dostawców. Wykorzystujemy wyłącznie naturalne przyprawy, a samo przygotowanie mięsa odbywa się tradycyjnymi metodami. Oferowana przez nas kiełbasa biała charakteryzuje się głębokim aromatem oraz niepowtarzalnym smakiem, które nie sposób znaleźć w produktach oferowanych przez duże sieci handlowe.

kiełbasa biała tradycyjna parzonaPrzepis na białą kiełbasę

Składniki:

  • 1,5 kg wieprzowiny;
  • Około 0,5kg surowego boczku;
  • 3 łyżki soli;
  • 1 płaska łyżka świeżo zmielonego pieprzu;
  • 1 garść posiekanego świeżego rozmarynu;
  • 2 łyżki majeranku;
  • 3 liście laurowe;
  • 7 ząbków czosnku;
  • około 5-6 ziaren ziela angielskiego;
  • jelita naturalne.

Przygotowanie białej kiełbasy:

Mięso mieli na średnich oczkach sita, dodajemy dwie łyżki soli, pieprz, majeranek, wyciśnięty czosnek i posiekany rozmaryn. Uzupełniamy masę wodą aż zrobi się kleista. Wyrabiamy przez kwadrans i chłodzimy pod folią przez 12 godzin.

Nadziewanie kiełbasy rozpoczynamy od podzielenia jelit na kawałki i włożenia ich do ciepłej wody na 5-10 minut. Ostrożnie wyciskamy jelita z wody, nakładamy na maszynkę z końcówką do kiełbas i napełniamy je mięsem. Końcówki zawiązujemy.

Wstawiamy wodę do gotowania, do której dodajemy 1 łyżkę stołowa soli, ziele, rozmaryn i czekamy, aż przyprawy oddadzą aromat. Zdejmujemy garnek z ognia i wkładamy kiełbaski na około 15-20 minut. Po wyjęciu pozostawiamy białą kiełbasę do ostygnięcia.

Proces przygotowania białej kiełbasy mogą Państwo zobaczyć na filmie poniżej:

Kontakt

Napisz do nas, jeśli masz jakieś pytania - chętnie na nie odpowiemy :)