Chleb z ziarnami
Chleb ziarnisty – to chleb żytni na zakwasie żytnim bez drożdży. Chlebek zawiera dużą ilość ziaren głównie siemienia lnianego rozgotowanego co powoduje że chleb jest bardzo wilgotny i ma bardzo dobrą krajalność. Ciasto z zawartością rozgotowanych ziaren wyrabiane jest ręcznie. Dodatkowo po wierzchu skóra górna też zawiera mieszankę ziaren. Chleb ziarnisty wypiekany jest w piecach ceglanych opalanych drewnem. Pieczony na liściu kapusty cechuje się aromatyczną skórką.
Żytni chlebek ziarnisty na zakwasie
Chleb ziarnisty znacznie różni się w smaku od pieczywa sklepowego. Jest świeży przez długi czas i czym starszy tym lepszy. Chlebek ziarnisty doskonale smakuje zarówno z masłem, serem jak i wędliną. Ziarna i nasiona których używamy to siemię lniane, czarnuszka, słonecznik, płatki żytnie i sezam.
– Siemię lniane: Zawiera kwas tłuszczowy omega-3, kwas alfa-linolenowy (ALA), błonnik, lniany oraz witaminy, takie jak witamina B1, B2, B3, B6, B12, A, C, D, E, K.
– Czarnuszka: Zmniejsza stany zapalne.
– Słonecznik: Doskonałe źródło błonnika i białka.
– Płatki Żytnie: Zawierają m.in. cynk oraz witaminy z grupy B.
– Ziarna Sezamu: bogate w białko, witaminy, minerały i przeciwutleniacze.
Ziarna i nasiona zawarte w naszym chlebku ziarnistym nie tylko czynią go prozdrowotnym ale również sprawiają że ośródka jest bardziej wilgotna a chlebek się nie kruszy.
Chleb z ziarnami – kcal, skład, tabela alergenów
Skład: mąka żytnia – 70% zakwas żytni, mąka pszenna, woda, płatki ziemniaczane, ziarna, kminek, sól. Może długo leżakować. Waga 0,8 kg
Wartości odżywcze: Wartość energetyczna – 261,91 kcal/100g 1110,11 kJ/100g
Tłuszcz – 1,95 g/100g w tym kwasy tłuszczowe nasycone-0,31 g/100g
Azot – 1,06 g/100g
Białko – 6,63 g/100g
Woda – 34,58 g/100g
Sucha masa – 65,42 g/100g
Popiół ogólny – 1,81 g/100g
Węglowodany przyswajalne – 53,89 g/100g w tym cukry – 2,62 g/100g
Błonnik pokarmowy – 1,14 g/100g
Chlorek sodu -1,29 g/100g
Zapraszamy do zakupu w sklepie stacjonarnym – Rogóżno 465A ( woj. podkarpackie) lub sklepie online.