Chleb żytni razowy
Pieczywo to jeden z najbardziej podstawowych produktów występujących w diecie Polaków. Wykorzystujemy je do przyrządzenia kanapek, jako dodatek do jajecznicy, różnego rodzaju zup, gulaszy i sałatek. Chleb stanowi nie tylko istotny element diety ale jest również nieodłącznym elementem polskiej tradycji i kultury. Obecnie na rynku dostępna jest niezwykle szeroka paleta pieczywa, jednak najbardziej tradycyjnym i wartościowym jest chleb żytni razowy – wypiekany na zakwasie w piecach opalanych drewnem. Chleb żytni to jeden z najbardziej wartościowych rodzajów pieczywa – zarówno ze względu na bogactwo mikroskładników, jak również walory smakowe. Chleb z mąki żytniej jest uważany za jeden z najzdrowszych rodzajów pieczywa, przez co cieszy się niesłabnącą popularnością.
Tradycyjny chleb żytni razowy
Prawdziwy chleb żytni to pieczywo niezwykle wartościowe. Mąka żytnia zawiera w sobie bardzo wiele minerałów, takich jak wapń, potas, miedź, cynk czy mangan. Ponadto znajdziemy w niej witaminy z grupy B, węglowodany nieskrobiowe i lizynę, czyli aminokwas odpowiadający za wykorzystanie białka ze zbóż do celów budulcowych.
Chleb razowy
Spożywanie chleba żytniego razowego obniża stężenie cholesterolu LDL i zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Chleb żytni jedzony regularnie zapobiega wystąpieniu miażdżycy, a także ma korzystny wpływ na układ pokarmowy. Poza zaletami zdrowotnymi chleb razowy cechuje się również bardzo głębokim, niepowtarzalnym smakiem, bardzo różnym od pieczywa produkowanego na masową skalę.
Chleb z mąki żytniej
Tradycyjny chleb żytni to pieczywo z mąki żytniej wykonywane z kilku składników – bez dodatku sztucznych polepszaczy smaku czy konserwantów. Podstawą ciasta jest wysokiej jakość mąka żytnia, a także tradycyjnie przygotowywany zakwas. Nie bez znaczenia pozostaje również sam sposób wypieku. Najlepiej sprawdzają się piece opalane drewnem, które sprawiają, że pieczywo posiada niepowtarzalny aromat. Chleb z mąki żytniej wypiekany w ten sposób to pieczywo tradycyjne, które w tej samej formie było przygotowane od wieków.
Zamów chleb żytni razowy przez Internet
Piekarnia Anmar to miejsce wypieku i sprzedaży tradycyjnego pieczywa z mąki żytniej na zakwasie. W naszej ofercie znajdą Państwo szeroki wybór chleba żytniego wypiekanego w piecach na drewno. Oferujemy wielokrotnie nagradzane pieczywo, np. chleb sanacyjny na liściu kapusty czy chleb razowy łańcucki. Wychodząc naprzeciwko oczekiwaniom klientów oferujemy sprzedaż naszego chleba przez Internet i dostawę kurierską. Zachęcamy do zapoznania się z informacjami na temat dostawy chleba oraz naszą ofertą!