Pasztet domowy
Wędliny to niezwykle istotny element polskiej kultury kulinarnej. Od wieków na stołach w naszym kraju pojawiały się różnego rodzaju mięsa – szynki, kiełbasy, boczki czy pasztety. To właśnie ten ostatni rodzaj wędlin posiada bardzo bogatą historię i mnogość rodzajów. Pasztety tradycyjne wykonywane są z mięsa zwierząt hodowlanych lub z dziczyzny. Domowy pasztet może występować z wieloma różnymi dodatkami, jak grzyby czy żurawina.
Domowy pasztet
Pasztet to potrawa przygotowywana z masy zmielonego mięsa, które łączy się przy użyciu mąki, bułki tartej czy jajka. Pasztety tradycyjne wykonywane są bez dodatku sztucznych konserwantów czy polepszaczy smaku. Istnieje bardzo wiele rodzajów pasztetów, które różnią się od siebie rodzajem wykorzystanego mięsa, dodatkami czy przyprawami. Jednym z najbardziej cenionych typu pasztetów jest pasztet z dziczyzny, do wyrobu którego wykorzystuje się mięso z królika, dzika czy sarny.
Pasztet z dziczyzny
Wykorzystanie dziczyzny do wyrobu wędlin ma długie tradycje w Polsce. Ze względu na bogactwo lasów w naszym kraju dostęp do tego rodzaju mięsa był spory. Pasztet z dziczyzny zazwyczaj przygotowywano z dodatkiem grzybów lub żurawiny oraz jarzyn i naturalnych przypraw. Pasztety z dziczyzny do dzisiaj są cenionym rodzajem wędlin, który poszukiwany jest zarówno na specjalne okazje jak i do codziennego spożycia.
Tradycyjne pasztety – sklep online
Piekarnia Anmar prowadzi internetową sprzedaż chleba oraz wędlin wykonywanych według tradycyjnych receptur. W naszej bogatej ofercie znajdą Państwo również domowe pasztety przygotowywane z naturalnych składników bez sztucznych dodatków. Oferujemy między innymi pasztet gajowego z dziczyzny z żurawiną, pasztet drobiowy czy pasztet wieprzowy z dodatkiem grzybów leśnych. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą oraz do składania zamówień online!