Salceson
Salceson to wędliniarski specjał, który w Polsce cieszy się dużą popularnością. Jest to wyrób mięsny, który wykonuje się z różnych części wieprzowych, takich jak łopatka, golonka, boczek czy żołądek. Do tego dodaje się również przyprawy oraz w niektórych przypadkach białka jaja, które wiążą mięso i nadają mu charakterystyczną, zwartą strukturę.
Jak zrobić salceson
Proces wytwarzania salcesonu jest dość skomplikowany i wymaga doświadczenia oraz wiedzy na temat wędliniarskich procesów. W pierwszym etapie mięso jest mielone i mieszane z przyprawami, a następnie formowane w specjalne osłonki, które mają kształt cylindra. Osłonki te są następnie gotowane w wodzie lub pieczone w piekarniku, aż do uzyskania właściwej konsystencji i smaku.
Salceson domowy bez konserwantów
Najlepszy salceson to taki, który nie zawiera sztucznych dodatków i jest wykonany z najlepszej jakości mięsa. Dlatego warto zwracać uwagę na skład i pochodzenie produktu. Najlepszym źródłem salcesonu są lokalni dostawcy, którzy cenią sobie tradycyjne metody wytwarzania i starają się używać tylko naturalnych składników.
W ofercie piekarni Anmar znajdą Państwo nie tylko najwyższej jakości tradycyjne pieczywo, ale również wędliny bez konserwantów. Wśród naszych produktów dużą popularnością cieszy się salceson domowy wytwarzany z najwyższej jakości mięsa od lokalnych dostawców. Do naszych wyrobów nie dodajemy sztucznych dodatków i polepszaczy smaku, dzięki czemu mają Państwo pewność, że oferujemy zdrowe i tradycyjne produkty. Wędliny dostępne w naszej ofercie dostępne są zarówno stacjonarnie, jak i wysyłkowo. Każdy produkt odpowiednio pakujemy, dzięki czemu niezależnie od pory roku dociera do Państwa w doskonałym stanie i jeszcze długo zachowuje świeżość. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą pieczywa, oraz wędliny, w tym między innymi salcesonu tradycyjnego.