Swojska kiełbasa wiejska
Wśród różnego typu wędlin szczególne miejsce zajmuje kiełbasa, której wielowiekowa tradycja jest bardzo widoczna w polskiej kuchni. Tradycyjna kiełbasa to produkt z mięsa wieprzowego lub dziczyzny, który wzbogacony naturalnymi przyprawami jest następnie wędzony, pieczony lub gotowany. Swojska kiełbasa jest nieodłącznym elementem wielu polskich potraw, jak np. bigosu, czy żurku. Doskonale nadaje się również do jedzenia z pieczywem, ogórkami kiszonymi, grzybami czy innymi przekąskami na stole w trakcie urodzin czy wesela.
Rodzaje kiełbasy wiejskiej
Tradycyjna wiejska kiełbasa swojska może występować w różnych wersjach, które różnią się od siebie rodzajem wykorzystanego mięsa, sposobem przygotowania czy wykorzystanymi dodatkami. Możemy wyróżnić kiełbasę wieprzową, drobiową oraz z dziczyzny; kiełbasę suchą, podsuszaną, wędzoną, pieczoną, parzoną i gotowaną; a także kiełbasy grillowe, z papryką i innymi przyprawami.
Kiełbasa swojska z dziczyzny
Mięso z dzika doskonale nadaje się do wykorzystania przy produkcji kiełbasy. Wyroby z dziczyzny charakteryzują się głębokim smakiem i aromatem. Kiełbasa z dziczyzny to produkt o niepowtarzalnym charakterze, który przez wielu uznawany jest za najbardziej wartościowy rodzaj wędliny. Swojska Kiełbasa z dzika coraz częściej pojawia się w ofercie sklepów mięsnych a nawet dużych marketów. Należy jednak zwracać uwagę na to, by wędlinę kupować wyłącznie ze sprawdzonego miejsca – najlepiej od lokalnych dostawców.
Kiełbasa podsuszana i sucha
Innym rodzajem kiełbasy swojskiej popularnym w Polsce jest kiełbasa podsuszana i sucha. Są to rodzaje wędliny, które charakteryzują się niską zawartością wody. Kiełbasa tego typu cechuje się specyficznym smakiem, który ciężko pomylić z czymś innym. Kiełbasy suche i podsuszane wymagają długiego procesu suszenia – często nawet ponad 20 dni.
Grillowa kiełbasa domowa
Jednym z najpopularniejszych rodzajów kiełbasy jest kiełbasa grillowa. W okresie od wiosny do jesieni – przy sprzyjającej pogodzie – jest to najczęściej spożywany rodzaj kiełbasy. Grillowanie, czy pieczenie kiełbasy swojskiej na ognisku ma swoją długą tradycję, która jest kultywowana niezmiennie od lat. Kiełbasa na grilla bez konserwantów to produkt niezwykle ceniony, który doskonale nadaje się na wieczorne spotkania z rodziną czy w gronie przyjaciół. W odróżnieniu od kiełbasy grillowej masowej produkcji, produkty regionalne cechują się głębokim smakiem i brakiem sztucznych dodatków szkodliwych dla zdrowia.
Wiejska kiełbasa swojska bez konserwantów
W ofercie naszej piekarni znajdą Państwo obok tradycyjnego pieczywa wysokiej jakości kiełbasę swojską. Proponujemy Państwu kiełbasę na grilla, kiełbasę z dziczyzny, suszoną, podsuszaną czy drobiową. Nasze wędliny nie zawierają sztucznych dodatków i konserwantów. Oferujemy wiejską kiełbasę bez konserwantów w sprzedaży stacjonarnej i online! Internetowa sprzedaż chleba, kiełbasy tradycyjnej oraz innych produktów prowadzona jest za pośrednictwem naszego sklepu online. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą oraz do kontaktu w razie pytań.