Wędliny z wędzarni

Wędzenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności, z której Polska słynie od wieków. Oferowane przez nas wędliny z wędzarni charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem oraz aromatem dzięki różnym sposobom wędzenia. Zobacz, jak wygląda cały proces przygotowania naszych wędlin z tradycyjnej wędzarni.

Tradycyjne wędzenie mięsa

Wędzenie mięsa było używane do konserwowania i aromatyzowania żywności od czasów starożytnych. Jest to zarówno sztuka kulinarna, jak i nauka, ponieważ oprócz konserwowania żywności, nadaje im głęboki smak oraz bogaty brązowy kolor. Wędzenie wędlin jest tradycyjną metodą która poprawia i zachowuję smak poprzez poddanie surowca działaniu dymu z palenia drewna. Osuszające działanie dymu i różne związki fenolowe obecne w dymie drzewnym pomagają zachować produkty bogate w białko, takie jak ryby i mięso.

Wędliny z wędzarni tradycyjnej

Wędzenie ryb i mięsa odbywa się od wieków, a jego początki sięgają prehistorii, ale w trakcie swojej ewolucji stało się ważną tradycją kulinarną i kulturową w wielu regionach na całym świecie. Wędzenie jest jedną z najstarszych metod utrwalania żywności i chociaż w połowie XX wieku jego stosowanie na krótko spadło ze względu na popularność chemicznych konserwantów, po raz kolejny stało się ważną praktyką kulinarną w wielu kulturach o bardziej kreatywnych metodach produkcji. Wędliny z wędzarni to bardzo aromatyczne produkty, które cechują się głębokim smakiem i długim terminem przydatności do spożycia. Wędliny z wędzarni tradycyjnej występują w wielu różnych rodzajach.

wędliny z wędzarniSposoby wędzenia mięsa

Istnieje kilka sposobów wędzenia, w zależności od temperatury wędzenia i ekspozycji żywności na dym i ciepło, które decydują o ostatecznym smaku.

Wędzenie na zimno – tak zwane wędzenie dymem zimnym

Wędzenie na zimno pomaga konserwować wędlinę przez dłuższy czas oraz wzmacnia jej smak. Mięsa wędzone na zimno mogą być wędzone do kilku godzin, a nawet dni. Gdy proces wędzenia na zimno jest stosowany w celu wzmocnienia smaku. Wędlina jest wędzona w temperaturze od 25 do 46 °C w zależności od surowca. W ten sposób wędlina zyskuje wędzony smak bez utraty dużej ilości wilgoci.

Wędzenie na ciepło

Wędzenie na ciepło odbywa się w zakresie od 60 do 70° C co zapewnia, że ​w wędlinie ścina się białko jak również zyskuje głębie smaku. Wyższe temperatury powyżej 70 st C to tak zwane pieczenie wędzarnicze i dłuższy czas mogą powodować nadmierną utratę wilgoci i utratę aromatów z zawartości tłuszczu. Dlatego proces ten wymaga kontrolowanego środowiska i wysokich umiejętności.

Wędzonki wieprzowe

Wędzonki wieprzowe to wyjątkowa przysmak kuchni, który zachwyca smakiem i aromatem. To tradycyjnie przygotowane kawałki mięsa wieprzowego, które są delikatnie solone, a następnie poddawane długotrwałemu procesowi wędzenia. Wędzonki wieprzowe mają charakterystyczny, intensywny smak, który jest efektem starannego przetwarzania i tradycyjnych metod produkcji. Świetnie sprawdzają się jako składnik sałatek, kanapek czy zup, nadając potrawom niepowtarzalnego aromatu. Ich wyjątkowy smak przyciąga smakoszy na całym świecie, czyniąc wędzonki wieprzowe jednym z najbardziej cenionych produktów kulinarnych.

Tradycyjne wędliny wędzone

Wędliny z wędzarni nadal cieszą się ogromną popularnością w wschodniej jak i centralnej części Europy. Nasze najpopularniejsze wędliny z wędzarni to między innymi;
– Boczek Pieczony w Wędzarni peklowany na sucho i na mokro naturalnymi przyprawami smakowymi. Długo wędzony około 4h. Po uwędzeniu jest miękki, aromatyczny i nadaje się do jedzenia bez gotowania.
Wędzonki z kamieniaka, długo peklowane w garczkach kamiennych, po okresie maceracji są podsuszane i delikatnie podwędzane. Jest to wędlina chuda przypominająca szynkę tradycyjna z dawnych lat.
– Kiełbasa Krakowska, pieczona w wędzarni tradycyjnej, suszona z wykorzystaniem ciepła pieców piekarskich.
Kabanosy wieprzowe oraz z dziczyzny.

Wędliny tradycyjnie wędzone w naszym sklepie

Przy wyborze wędlin z wędzarni  należy zwrócić szczególną uwagę na jakość oraz skład produktów. Dlatego niezwykle istotnym aspektem jest na pewno wybór naturalnych wędlin, które pozbawione są konserwantów.  W naszej ofercie produkty bez dodatków konserwantów, dzięki którym możesz się cieszyć niepowtarzalnym smakiem wędlin z wędzarni. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą wędlin z naszego sklepu online!

 

Kontakt

Napisz do nas, jeśli masz jakieś pytania - chętnie na nie odpowiemy :)