wiejski stół na wesele

wiejski stół na wesele

Wiejski stół na wesele – wędliny i chleb na wesele

Każde wesele czy inna impreza okolicznościowa to nie tylko okazja do rozmów, czy zabawy, ale również doskonała okazja do zjedzenia niecodziennych wyrobów i przysmaków. Poza standardowymi daniami serwowanymi gościom coraz większą popularność zdobywa tzw. wiejski stół na weselu. Jest to miejsce, w którym goście znajdą tradycyjne wędliny, kiełbasy, pasztety, kabanosy, wiejski chleb, sery czy warzywa. Popularność wiejskich stołów wynika głównie z ich tradycyjnych walorów – wędliny wyróżniają się na tle tych dostępnych na co dzień w marketach, podobnie zresztą jak pieczywo czy inne dodatki.

Dlaczego warto zdecydować się na wiejski stół?

Wiejski stół na weselu to coraz częściej spotykana atrakcja dla gości weselnych. Jest bardzo wielu miłośników tego typu przekąsek i jest to doskonałe miejsce na urozmaicenie imprezy weselnej. Na wiejskim stole powinny znaleźć się przede wszystkim tradycyjne, wiejskie wędliny wytwarzane bez konserwantów. Najczęściej są to kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, kabanosy czy dziczyzna. Wiejskiego stołu nie można wyobrazić sobie również bez tradycyjnego wiejskiego chleba na zakwasie. Ponadto na wiejskim stole powinny się znaleźć również ogórki kiszone, warzywa, smalec, bigos, pierogi, chrzan czy nalewki. Bardzo często można również spotkać różnego rodzaju pierogi oraz domowe pasztety.

Wiejski stół na weselu – co powinno się znaleźć

Nieodłącznym i bardzo często wybieranym elementem na weselu jest wiejski stół. Jest to miejsce, w którym możemy spróbować niecodziennych wyrobów, wypieków, a także różnego rodzaju swojskich nalewek i alkoholi. Na wiejskim stole znajdziemy bardzo dużo tradycyjnych wędlin oraz kiełbas, które idealnie nadają się pod imprezę weselną na zagryzkę. Wiejski stół na weselu bardzo często oprócz wyrobów i wędlin jest zaopatrzony w tradycyjnie wypiekane chleby, a także różnego rodzaju pierogi. Idealnym połączeniem na wiejskim stole jest chleb ze smalcem oraz do tego ogórki kiszone. Bardzo wiele osób chętnie sięga po takie połączenie, ze względu, że nie jest to przekąska, którą jemy na co dzień. Przygotowanie wiejskiego stołu zazwyczaj jest kwestią wiejski stół na weseleindywidualną, ale najczęściej znajdziemy na nich:

  • domowe wędliny i kiełbasy
  • tradycyjne chleby
  • pierogi oraz różnego rodzaju pasztety
  • nalewki
  • przetwory domowe (ogórki kiszone itp.)

Chleby ozdobne – tradycja weselna

Tradycyjnie wypiekane chleby ozdobne są tradycją weselną. Powitanie chlebem i solą jest symbolem, który ma zapewnić nowożeńcom dobrobyt, szczęście i wieczną miłość. Po ceremonii zaślubin, a rozpoczęciem wesela wita się młodą parę chlebem i solą. „Witamy Was chlebem i solą, aby Wam chleba i soli nigdy w życiu nie zabrakło” – jest to najczęściej wybieranie powitanie nowożeńców. Najczęściej pieczywo jest specjalnie wypiekane na tę okazję oraz specjalnie udekorowane. 

Tradycyjne wędliny i chleb na wiejski stół

Stoły wiejskie z prawdziwymi tradycyjnymi wyrobami cieszą się zainteresowaniem wszystkich smakoszy swojskiego tradycyjnego jadła. Wiejski stół na weselu jest to najlepsze rozwiązanie dla osób, którym zależy na przyjęciu utrzymanym w tradycyjnym nieco swojskim stylu. Piekarnia Anmar od lat zajmuje się wypiekiem tradycyjnego chleba wiejskiego, a także wyrobem wędlin. Nie korzystamy ze sztucznych dodatków, dzięki czemu oferujemy Państwu tradycyjne produkty, które z pewnością zasmakują wszystkim gościom. Zachęcamy do odwiedzenia naszego sklepu online!

Kontakt

Napisz do nas, jeśli masz jakieś pytania - chętnie na nie odpowiemy :)